Preskoči na glavni sadržaj

Šparoge divlje , Asparagus sp.



Samoniklo jestivo bilje  ( 2  )



Prošlog proljeća ,  naš   poznanik  širokog osmjeha  iz  Irske ,    nakon  šetnje primorskom  šumom   i  obalom ,  crven  od  marčanog  sunca ,   okrijepljen   dozom  gustog     morskog  zraka   ,   malo  je  začuđeno  gledao  i usudio  se  pitati   :   Sreli  smo  dosta  lokalnih  ljudi ,  šetaju  se  ali  čudno  -  svi  nešto  traže  po   grmlju  ??

Baš  nas  je  nasmijao .....  naravno  ,   bilo  je  vrijeme   kuka  i  šparoga  .  A  to  je  poseban  ritual  !!


Kuke  su  mladi  izdanci  bljušta   -   Tamus  communis    .  Vršak  izdanka  je  povijen  prema  zemlji  pa  sliči  na  kukicu .....  recimo   kukicu  za  pletenje .





       
                                       .........    kuka ,   bljušt   .......































                        .......  kuke  ,  mladi  izdanci  bljušta   .......






  
.......  lijevo  -   kuke    ,    desno  -   šparoge  ...... 




Mladi  izdanci  šparoga ,    Asparugus  sp ,    rastu  u  slično  vrijeme .  Obično  se nešto  kasnije  pojave  ,  kuke  su  prve  ali  ove  godine  u  mom   " zelengaju "  sezonu  su  otvorile  šparoge  .  Pretpostavljam  da  je  razlog  tome   suša  ,  kuka  je  možda  nešto  osjetljivija  na  količinu  vlage .  Šparoga  čeka    veće  temperature . Kad bi  barem  pala  kiša  ...... to  bi  bio  pravi   festival   od    kuka  i  šparoga  !!





























                                      .....  kuhaju  se  samo  vrhovi  šparoga  ......


Vršci izdanaka se kuhaju  i  kombiniraju  sa  jajima ,  maslinovim  uljem   a   izrazito  gorki  okus  može  se  ublažiti  stavljanjem  šećera  u  vodu  za  kuhanje  ili   prelijevanjem  acetom  balsamicom  na  tanjuru kad  se
šparoge   prohlade .
Vrlo  je  ukusna    fritaja   sa  šparogama  i  mladim  lukom .


U nekim djelovima   Dalmacije   jedu  se  mladi  izdanci   veprine  i   tetivike .  Nisam  ih  nikad  kušala  pa  ne  mogu  o  njima  ni  pisati .

Kuke  i  šparoge  zbog  sadržaja  gorkih  tvari  imaju  ulogu  proljetnih  pročiščivaća  organizma .







Primjedbe

  1. Obožavam kuke i šparoge. Kada sam bila dijete jeli smo ih upravo onako kako si ti opisala s maslinovim uljem, kuhanim jajem i octom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da , tako se spremaju najčešće iako se već počelo istraživati sa krem juhama , fritajama .... Jutros čitam komentare na FB , jedu se i sirove šparoge na salatu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .



1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             





2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. Plinije



Prosinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .








































Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .





















Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…