Samoniklo jestivo bilje ( 2 )
Prošlog proljeća , naš poznanik širokog osmjeha iz Irske , nakon šetnje primorskom šumom i obalom , crven od marčanog sunca , okrijepljen dozom gustog morskog zraka , malo je začuđeno gledao i usudio se pitati : Sreli smo dosta lokalnih ljudi , šetaju se ali čudno - svi nešto traže po grmlju ??
Baš nas je nasmijao ..... naravno , bilo je vrijeme kuka i šparoga . A to je poseban ritual !!
Kuke su mladi izdanci bljušta - Tamus communis . Vršak izdanka je povijen prema zemlji pa sliči na kukicu ..... recimo kukicu za pletenje .
......... kuka , bljušt .......
....... kuke , mladi izdanci bljušta .......
....... lijevo - kuke , desno - šparoge ......
Mladi izdanci šparoga , Asparugus sp , rastu u slično vrijeme . Obično se nešto kasnije pojave , kuke su prve ali ove godine u mom " zelengaju " sezonu su otvorile šparoge . Pretpostavljam da je razlog tome suša , kuka je možda nešto osjetljivija na količinu vlage . Šparoga čeka veće temperature . Kad bi barem pala kiša ...... to bi bio pravi festival od kuka i šparoga !!
..... kuhaju se samo vrhovi šparoga ......
Vršci izdanaka se kuhaju i kombiniraju sa jajima , maslinovim uljem a izrazito gorki okus može se ublažiti stavljanjem šećera u vodu za kuhanje ili prelijevanjem acetom balsamicom na tanjuru kad se
šparoge prohlade .
Vrlo je ukusna fritaja sa šparogama i mladim lukom .
U nekim djelovima Dalmacije jedu se mladi izdanci veprine i tetivike . Nisam ih nikad kušala pa ne mogu o njima ni pisati .
Kuke i šparoge zbog sadržaja gorkih tvari imaju ulogu proljetnih pročiščivaća organizma .
Obožavam kuke i šparoge. Kada sam bila dijete jeli smo ih upravo onako kako si ti opisala s maslinovim uljem, kuhanim jajem i octom.
OdgovoriIzbrišiDa , tako se spremaju najčešće iako se već počelo istraživati sa krem juhama , fritajama .... Jutros čitam komentare na FB , jedu se i sirove šparoge na salatu.
OdgovoriIzbriši