Preskoči na glavni sadržaj

Sijanje


Polako se dovuklo i vrijeme sijanja .
Zapravo je ,  već , proljeće .
Kad bi se oblaci barem malo razmaknuli , osjetili  bi da je proljeće uveliko stiglo .
Vjetar i oblaci , svakodnevna kiša , još smo u poluzimskom snu .


I tako me usporava ovo vrijeme pa ne znam ni misliti ni planirati .
Povadila sam neke sjemenke od prošle sezone i krenula sijati iako imam osjećaj da je rano .
A nije rano .
Samo da se  pojavi to sunce ...

























Nisam nikad  mislila da ću sijati i uzgajati presadnice . Činilo mi se da je to nemoguća misija .
A sad se čudim kako sam mogla tako razmišljati .
Dakle , naprijed !
Sjemenke nose toliku snagu  života da je  teško  da neće uspjeti .

Potrebno :
posuda , rahla humusna zemlja , topla prozorska daska ili veranda
sa dovoljno svjetla-sunca , umjereno zalijevanje tj. održavanje vlažne zemlje .
































Primjedbe

  1. Znači, krenulo je i kod tebe. Moja paprika još spava u zemljanom krevetiću, a rajčice ću posijati za koji dan.
    Ja stalnu vlažnost (mikroklimu) održavam tako da sve pokrivam sa probušenim najlonom ili prozirnim poklopcima.
    Kad biljčice niknu i puste prve listiće, svaki dan ih rukom ili nekim predmetom pogladim po vrhu u svim smjerovima. To ih sprječava da se izduže previše u visinu. Stabljika im bude puno deblja i jača.

    Želim tvojim biljčicama lijep i plodonosan život :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala , Nado !
    I mene muči to izduljivanje biljčica . Prve posijem na stalaži iza staklenih južnih vrata.
    To mjesto je odlično za klijanje ali mi i brzo pobjegnu u visinu . Zanimljivo to sa glađenjem , moram provati .
    Sretno sa sijanjem !

    OdgovoriIzbriši
  3. :) Jucer su mi stigle kesice semenki iz Amerike. Jedva cekam da krenem sa setvom! Sad cu za vikend...

    OdgovoriIzbriši
  4. Miki , sretno sa sijanjem !
    Nisam još nikad naručivala sjemenke sa stranih internetskih stranica .
    Kakva su vaša iskustva ?

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Nado hvala na čestitci za Uskrs .
      Ispričavam se ali sam greškom izbrisala tvoj komentar .
      Nije bilo namjerno .

      Izbriši
    2. Nema problema, evo šetam po netu pa sam opet malo navratila tu. Prošao je još jedan Uskrs od tada :)))
      Šteta što si prestala pisati. Nadam se da ćeš se vratiti _ Pa i sam blog ti se zove Povratak. :)
      Lijep pozdrav!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .



1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             





2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. Plinije



Prosinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .








































Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .





















Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…