Preskoči na glavni sadržaj

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .



1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             





2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja varijanta je tri puta kratko prokuhati korice i svaki put promijeniti vodu za kuhanje .



















3. Odgorčene korice se izvažu i koliko teže ,  toliko se pripremi šećera .
    Koliko -  toliko  varijanta !!!
    To volim !
    Korice i šećer staviti u teču sa debelim dnom , dodati 2 žlice vode i komad mahune vanilije .























4. Kuhati na laganoj vatri uz miješanje , šećer će se otopiti , višak vode će uparavati .
    Kuhati do momenta kada se počnu praviti veliki mjehuri a smjesa bude gusta ,
    tek malo, malo  tečna .

                                                           

                                                           




5. Arancine izvaditi na papir za pečenje ili pleh i sušiti ih , razdvojiti svaki komadić za sebe .
    Pri kraju sušenja uvaljati u kristal šećer .
    Držati ih zatvorene jer na zraku postaju suhi kao  rog .
    Najljepši su kada su osušeni tako da im je sredina mekana .
    Ostatak gustog sirupa u teči ima divnu aromu naranče i vanilije , ostaviti da se osuši , postrugati i
    samljeti u  štaub te koristiti za druge kolače i slastice .










Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tamus communis , bljušt / Black Bryony

Penjačica , zeljaste stabljike ,  mekanih listova , raširena po cijeloj Europi i dalje - Sjeverna Afrika , Azija ..... Botanički crtež - izvor  engl.  Wikipedia :                                                                                                                                                                          Izvor / source -  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illustration_Tamus_communis0.jpg   Biljka se upotrebljava u narodnoj medicini tj. njen korijen .  Zadebljao je  i sočan , a  može težiti i  preko kilograma  .  Pripremaju   se  oblozi  od  korijena  koji  pomažu  kod  reumatizma  i išijasa .                                         Tamus communis , bljušt , proljetna biljka sa mladim izdankom     . . . .                                  Tamus communis , bljušt , kuka - mladi jestivi izdanak    . . . .   Jestiv je samo mladi izdanak biljke , vršak koji lako puca pri branju , donji drvenasti dio izdanka se

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje  ili Jedem samo jednu / Unum tantum edo. Plinije Prosinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike . Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni . U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima . Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu . Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda . Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina . Maginje nisu cijenjene i te