Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika - arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .
Rade se sa bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa - komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .
1. Kora naranča ( neprskane naranče ) oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .
2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja varijanta je tri puta kratko prokuhati korice i svaki put promijeniti vodu za kuhanje .
3. Odgorčene korice se izvažu i koliko teže , toliko se pripremi šećera .
Koliko - toliko varijanta !!!
To volim !
Korice i šećer staviti u teču sa debelim dnom , dodati 2 žlice vode i komad mahune vanilije .
4. Kuhati na laganoj vatri uz miješanje , šećer će se otopiti , višak vode će uparavati .
Kuhati do momenta kada se počnu praviti veliki mjehuri a smjesa bude gusta ,
tek malo, malo tečna .
5. Arancine izvaditi na papir za pečenje ili pleh i sušiti ih , razdvojiti svaki komadić za sebe .
Pri kraju sušenja uvaljati u kristal šećer .
Držati ih zatvorene jer na zraku postaju suhi kao rog .
Najljepši su kada su osušeni tako da im je sredina mekana .
Ostatak gustog sirupa u teči ima divnu aromu naranče i vanilije , ostaviti da se osuši , postrugati i
samljeti u štaub te koristiti za druge kolače i slastice .
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .
Rade se sa bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa - komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .
1. Kora naranča ( neprskane naranče ) oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .
2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja varijanta je tri puta kratko prokuhati korice i svaki put promijeniti vodu za kuhanje .
3. Odgorčene korice se izvažu i koliko teže , toliko se pripremi šećera .
Koliko - toliko varijanta !!!
To volim !
Korice i šećer staviti u teču sa debelim dnom , dodati 2 žlice vode i komad mahune vanilije .
4. Kuhati na laganoj vatri uz miješanje , šećer će se otopiti , višak vode će uparavati .
Kuhati do momenta kada se počnu praviti veliki mjehuri a smjesa bude gusta ,
tek malo, malo tečna .
5. Arancine izvaditi na papir za pečenje ili pleh i sušiti ih , razdvojiti svaki komadić za sebe .
Pri kraju sušenja uvaljati u kristal šećer .
Držati ih zatvorene jer na zraku postaju suhi kao rog .
Najljepši su kada su osušeni tako da im je sredina mekana .
Ostatak gustog sirupa u teči ima divnu aromu naranče i vanilije , ostaviti da se osuši , postrugati i
samljeti u štaub te koristiti za druge kolače i slastice .
Primjedbe
Objavi komentar