Preskoči na glavni sadržaj

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .



1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             





2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja varijanta je tri puta kratko prokuhati korice i svaki put promijeniti vodu za kuhanje .



















3. Odgorčene korice se izvažu i koliko teže ,  toliko se pripremi šećera .
    Koliko -  toliko  varijanta !!!
    To volim !
    Korice i šećer staviti u teču sa debelim dnom , dodati 2 žlice vode i komad mahune vanilije .























4. Kuhati na laganoj vatri uz miješanje , šećer će se otopiti , višak vode će uparavati .
    Kuhati do momenta kada se počnu praviti veliki mjehuri a smjesa bude gusta ,
    tek malo, malo  tečna .

                                                           

                                                           




5. Arancine izvaditi na papir za pečenje ili pleh i sušiti ih , razdvojiti svaki komadić za sebe .
    Pri kraju sušenja uvaljati u kristal šećer .
    Držati ih zatvorene jer na zraku postaju suhi kao  rog .
    Najljepši su kada su osušeni tako da im je sredina mekana .
    Ostatak gustog sirupa u teči ima divnu aromu naranče i vanilije , ostaviti da se osuši , postrugati i
    samljeti u  štaub te koristiti za druge kolače i slastice .










Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tamus communis , bljušt / Black Bryony

Penjačica , zeljaste stabljike ,  mekanih listova , raširena po cijeloj Europi i dalje - Sjeverna Afrika , Azija ..... Botanički crtež - izvor  engl.  Wikipedia :                                                                                                                                                                          Izvor / source -  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illustration_Tamus_communis0.jpg   Biljka se upotrebljava u narodnoj medicini tj. njen korijen .  Zadebljao je  i sočan , a  može težiti i ...

Najduži dan u godini

Prošao je najduži dan u godini . Ljetni suncostaj . Slavi se toplina , život , plodnost , moli se za bogastvo žetve i uroda .... A meni zlo od tolikog svjetla , još uz ovogodišnji  rani toplinski val , u stanu 29 C , na suncu 42 C .... pa tko bi se sjetio lijepih običaja vezanih za prirodu i prvi dan ljeta . Pa ,   sretan vam  bio ,  jučer  ,   Prvi  dan  ljeta  !!!!!