Preskoči na glavni sadržaj

Sijanje


Polako se dovuklo i vrijeme sijanja .
Zapravo je ,  već , proljeće .
Kad bi se oblaci barem malo razmaknuli , osjetili  bi da je proljeće uveliko stiglo .
Vjetar i oblaci , svakodnevna kiša , još smo u poluzimskom snu .


I tako me usporava ovo vrijeme pa ne znam ni misliti ni planirati .
Povadila sam neke sjemenke od prošle sezone i krenula sijati iako imam osjećaj da je rano .
A nije rano .
Samo da se  pojavi to sunce ...

























Nisam nikad  mislila da ću sijati i uzgajati presadnice . Činilo mi se da je to nemoguća misija .
A sad se čudim kako sam mogla tako razmišljati .
Dakle , naprijed !
Sjemenke nose toliku snagu  života da je  teško  da neće uspjeti .

Potrebno :
posuda , rahla humusna zemlja , topla prozorska daska ili veranda
sa dovoljno svjetla-sunca , umjereno zalijevanje tj. održavanje vlažne zemlje .
































Primjedbe

  1. Znači, krenulo je i kod tebe. Moja paprika još spava u zemljanom krevetiću, a rajčice ću posijati za koji dan.
    Ja stalnu vlažnost (mikroklimu) održavam tako da sve pokrivam sa probušenim najlonom ili prozirnim poklopcima.
    Kad biljčice niknu i puste prve listiće, svaki dan ih rukom ili nekim predmetom pogladim po vrhu u svim smjerovima. To ih sprječava da se izduže previše u visinu. Stabljika im bude puno deblja i jača.

    Želim tvojim biljčicama lijep i plodonosan život :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala , Nado !
    I mene muči to izduljivanje biljčica . Prve posijem na stalaži iza staklenih južnih vrata.
    To mjesto je odlično za klijanje ali mi i brzo pobjegnu u visinu . Zanimljivo to sa glađenjem , moram provati .
    Sretno sa sijanjem !

    OdgovoriIzbriši
  3. :) Jucer su mi stigle kesice semenki iz Amerike. Jedva cekam da krenem sa setvom! Sad cu za vikend...

    OdgovoriIzbriši
  4. Miki , sretno sa sijanjem !
    Nisam još nikad naručivala sjemenke sa stranih internetskih stranica .
    Kakva su vaša iskustva ?

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Nado hvala na čestitci za Uskrs .
      Ispričavam se ali sam greškom izbrisala tvoj komentar .
      Nije bilo namjerno .

      Izbriši
    2. Nema problema, evo šetam po netu pa sam opet malo navratila tu. Prošao je još jedan Uskrs od tada :)))
      Šteta što si prestala pisati. Nadam se da ćeš se vratiti _ Pa i sam blog ti se zove Povratak. :)
      Lijep pozdrav!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tamus communis , bljušt / Black Bryony

Penjačica , zeljaste stabljike ,  mekanih listova , raširena po cijeloj Europi i dalje - Sjeverna Afrika , Azija ..... Botanički crtež - izvor  engl.  Wikipedia :                                                                                                                                                                          Izvor / source -  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illustration_Tamus_communis0.jpg   Biljka se upotrebljava u narodnoj medicini tj. njen korijen .  Zadebljao je  i sočan , a  može težiti i  preko kilograma  .  Pripremaju   se  oblozi  od  korijena  koji  pomažu  kod  reumatizma  i išijasa .                                         Tamus communis , bljušt , proljetna biljka sa mladim izdankom     . . . .                                  Tamus communis , bljušt , kuka - mladi jestivi izdanak    . . . .   Jestiv je samo mladi izdanak biljke , vršak koji lako puca pri branju , donji drvenasti dio izdanka se

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance  - naranče. Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima . U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure . Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja ! Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije . 1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                              2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati v

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje  ili Jedem samo jednu / Unum tantum edo. Plinije Prosinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike . Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni . U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima . Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu . Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda . Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina . Maginje nisu cijenjene i te