Preskoči na glavni sadržaj

Naranča , Citrus sinensis



    Mala , zlatna sunca u zimskim danima .




Prelijepa su , sada u siječnju ,  narančina stabla .
Ljeto se sakrilo u mirisnim plodovima .

Slatka naranča - Citrus sinensis

Kisela ili seviljska naranča -
                          Citrus aurantium









Naranča potiče iz Indije i Kine.  Pomorci , osvajači , trgovci  raširili su je po cijelom svijetu .
Osim ukusne pulpe , jestiva je i kora koja se može sušiti za čaj  ili ušećeriti kao arancini .
Posebna je aroma listova ljute naranče  tj. kisele seviljske naranče koji se stavljaju u mješavine za čaj.
Cvjetovi se također mogu sušiti i upotrebljavati u kuhinji .
Eterično ulja  izdvojena  iz različitih dijelova naranče su vrlo lijepog mirisa i imaju veliku primjenu u aromaterapiji i pripremi prirodne kozmetike .
Najviše koristi imamo od svježeg ploda i svježe  pripremljenog soka . Tako se vitamini , minerali i druge korisne fitotvari najbolje iskoriste .
Popularno je pripremanje sirupa od naranče , mermelade i džemova .
Nastrugana korica se može  čuvati u hladnjaku pomiješana sa šećerom , a služi  kao aroma za kolače u vrijeme  kada nemamo  plodove iz organskog uzgoja .
Upotreba kore naranača koje su uzgojene uz upotrebu zaštitnih kemijskih sredstava ili su uvezene iz dalekih zemalja ,  nije  preporučljiva.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tamus communis , bljušt / Black Bryony

Penjačica , zeljaste stabljike ,  mekanih listova , raširena po cijeloj Europi i dalje - Sjeverna Afrika , Azija ..... Botanički crtež - izvor  engl.  Wikipedia :                                                                                                                                                                          Izvor / source -  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illustration_Tamus_communis0.jpg   Biljka se upotrebljava u narodnoj medicini tj. njen korijen .  Zadebljao je  i sočan , a  može težiti i ...

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance  - naranče. Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima . U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure . Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja ! Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije . 1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                            ...

Najduži dan u godini

Prošao je najduži dan u godini . Ljetni suncostaj . Slavi se toplina , život , plodnost , moli se za bogastvo žetve i uroda .... A meni zlo od tolikog svjetla , još uz ovogodišnji  rani toplinski val , u stanu 29 C , na suncu 42 C .... pa tko bi se sjetio lijepih običaja vezanih za prirodu i prvi dan ljeta . Pa ,   sretan vam  bio ,  jučer  ,   Prvi  dan  ljeta  !!!!!