Preskoči na glavni sadržaj

Naranča , Citrus sinensis    Mala , zlatna sunca u zimskim danima .
Prelijepa su , sada u siječnju ,  narančina stabla .
Ljeto se sakrilo u mirisnim plodovima .

Slatka naranča - Citrus sinensis

Kisela ili seviljska naranča -
                          Citrus aurantium

Naranča potiče iz Indije i Kine.  Pomorci , osvajači , trgovci  raširili su je po cijelom svijetu .
Osim ukusne pulpe , jestiva je i kora koja se može sušiti za čaj  ili ušećeriti kao arancini .
Posebna je aroma listova ljute naranče  tj. kisele seviljske naranče koji se stavljaju u mješavine za čaj.
Cvjetovi se također mogu sušiti i upotrebljavati u kuhinji .
Eterično ulja  izdvojena  iz različitih dijelova naranče su vrlo lijepog mirisa i imaju veliku primjenu u aromaterapiji i pripremi prirodne kozmetike .
Najviše koristi imamo od svježeg ploda i svježe  pripremljenog soka . Tako se vitamini , minerali i druge korisne fitotvari najbolje iskoriste .
Popularno je pripremanje sirupa od naranče , mermelade i džemova .
Nastrugana korica se može  čuvati u hladnjaku pomiješana sa šećerom , a služi  kao aroma za kolače u vrijeme  kada nemamo  plodove iz organskog uzgoja .
Upotreba kore naranača koje su uzgojene uz upotrebu zaštitnih kemijskih sredstava ili su uvezene iz dalekih zemalja ,  nije  preporučljiva.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…