Mala , zlatna sunca u zimskim danima .
Prelijepa su , sada u siječnju , narančina stabla .
Ljeto se sakrilo u mirisnim plodovima .
Slatka naranča - Citrus sinensis
Kisela ili seviljska naranča -
Citrus aurantium
Naranča potiče iz Indije i Kine. Pomorci , osvajači , trgovci raširili su je po cijelom svijetu .
Osim ukusne pulpe , jestiva je i kora koja se može sušiti za čaj ili ušećeriti kao arancini .
Posebna je aroma listova ljute naranče tj. kisele seviljske naranče koji se stavljaju u mješavine za čaj.
Cvjetovi se također mogu sušiti i upotrebljavati u kuhinji .
Eterično ulja izdvojena iz različitih dijelova naranče su vrlo lijepog mirisa i imaju veliku primjenu u aromaterapiji i pripremi prirodne kozmetike .
Najviše koristi imamo od svježeg ploda i svježe pripremljenog soka . Tako se vitamini , minerali i druge korisne fitotvari najbolje iskoriste .
Popularno je pripremanje sirupa od naranče , mermelade i džemova .
Nastrugana korica se može čuvati u hladnjaku pomiješana sa šećerom , a služi kao aroma za kolače u vrijeme kada nemamo plodove iz organskog uzgoja .
Upotreba kore naranača koje su uzgojene uz upotrebu zaštitnih kemijskih sredstava ili su uvezene iz dalekih zemalja , nije preporučljiva.
Primjedbe
Objavi komentar