Preskoči na glavni sadržaj

Biovrtlarenje ( 2 )

Siječanj u vrtu - skupljanje humusa
Bura je popustila . Zemlja  u  vrtu  je  suha , traži  vodu .

Šišanje grmova i orezivanje maslina  je  u  tijeku .                                                                                             

Ne volim drastične rezove ,  nigdje ,  pa  ni u vrtu .  Moram  Ga stalno kontrolirati da  ne  ošiša  previše .


Na početku stvaranja biovrta  napravili  smo  analizu  zemlje .  Pjeskovita   crvenica  siromašna  je  humusom i česticama gline . Siromašna kalcijem i još cijelom ekipom  elemenata .
Jednostavno rješenje je humus iz šume . Osim borove šume ,  u blizini su i šumarci česvine , planike i druge makije . Slojevi humusa su na mjestima vrlo debeli .Vrtlarima predstavlja problem to što se sa šumskim humusom donesu  sjemenke i  različite životinjice  tipa  gujavica , ličinke kukaca i sl . Humus se može preliti vrućom vodom ali mi to ne radimo . Životinjice mi nisu prijetnja  jer mislim da im neće biti  ugodno na osunčanoj površini pa će krenuti nazad u obližnju šumu gdje je mračno i vlažnije  a ako koja i ostane ne može neku veliku štetu napraviti , dapače , gujavice su dobrodošle jer ih uopće nema u našoj zemlji .

Humus smo počeli dodavati prije 2 godine . Oplemenjivanje zemlje je spor i dugotrajan proces .


Ispod stabala rogača lišće i plodovi trunu pa nastaje fini  , crni humus .


Prve rezultate smo uočili   -   već 2 sezone imamo pristojan urod rajčice ,  a    prošlu sezonu po prvi put smo uspjeli uzgojiti zelenu salatu koja  je inače  uvijek  bila   mikroskopske  veličine .

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…