Preskoči na glavni sadržaj

Cantharellus cibarius , lisičice ili delikatesne gljive rastu i u južnoj HrvatskojBilo je to lijepo iznenađenje kada sam , prije 2 godine , u lišću ispod česvina pronašla žute gljivice u obliku trubice . Kako je moja gljivarska avantura tek bila na početku  danima sam studirala ubrane gljive , čitala opise  u knjizi , gledala  slike na internetu ....
Ni u snu se nisam nadala da ću na našem suhom , kamenitom terenu naći tu hvaljenu i delikatesnu gljivu   - lisičicu , Cantharellus cibarius .


...    razgranate   žilice  umjesto listića   kod   prave lisičice     ...


Prošle godine se nisu pojavile jer je jesen bila bez kiše . Ove jeseni , tople i vlažne , izrasle su u skromnom broju ,  krajem listopada .

Lisičica ima oblik trubice . Boja varira od zlatno žute do  nježno žute sa  bijelim područjima na klobuku . Najvažnija morfološka karakteristika su žilice sa donje strane koje se spuštaju niz stručak , dakle , gljiva nema  listiće ili lamele . Ima ugodan gljivlji miris . U literaturi nailazim na podatak da imaju voćni miris , to nije slučaj sa ovim južnjačkim lisičicama .U isto vrijeme pojavljuje se zavodnica , Omphalatus  olearius   , koju brzopleti sakupljači  zamijene  sa lisičicom . Zavodnica je otrovna i izaziva teško povraćanje i proljev .  Uz malo pažnje lako se može vidjeti razlika  -  lisičica na prerezu nema kapljice  obojene tekućine,  a zavodnica  stvara smeđe-narančastu tekućinu i boja ruke . Zavodnica ima prave listiće ispod klobuka a lisićica razgranate  žilice . Razlikuju  se  i po mirisu , zavodnica ima  oštar , neugodan miris .


... zavodnica , Omphalatus olearius...
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…