Preskoči na glavni sadržaj

Peticija protiv primjene GMO-a u Hrvatskoj PetitionPeticija protiv primjene GMO-a u Hrvatskoj

Petition published by Zora Maštrović on May 31, 2010
779 Signatures target: Predsjedniku, Vladi i Saboru RH
Region: GLOBAL

Petition Background (Preamble):

PETICIJA PROTIV PRIMJENE GENETIČKI
PROMIJENJENIH ORGANIZAMA (GMO) U HRVATSKOJ


Dragi sunarodnjaci i građani Domovine Hrvatske!

Globalna zemlja svjetskoga mira dom je svih miroljubivih ljudi dobre volje. Osnovana je 2000. g. kao zemlja bez teritorijalnih granica, sa svrhom ukidanja negativnih nacionalizama i granica koje odvajaju čovječanstvo od čovječanstva. Ona teži roditeljskom ujedinjavanju svih naroda u sreći, napretku, nepobjedivosti, obilju i bogatstvu, uz istovremeno očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta svakog naroda .Upravljanje ovom zemljom ne temelji se na ljudskim zakonima, već na 'neograničenoj organizirajućoj inteligenciji koja upravlja Svemirom'. (www.GlobalCountryofWorldPeace.org)

Predstavnici Globalne zemlje svjetskog mira u Hrvatskoj pokreću peticiju za očuvanje Hrvatske od genetički modificiranih organizama (GMO). Vašim imenom, prezimenom i slanjem e-maila na priložene e-mail adrese na kraju ovog teksta priključujete se ovoj peticiji. Najnovije informacije o ovoj peticiji, GMO-u i korisnim linkovima nalaze se na http://sites.google.com/site/antigmo108/

Preusmjerite ovu peticiju svojim prijateljima i svim savjesnim domoljubima i ljubiteljima života koje poznajete.

Hrvatska je među prvim europskim državama koja se nije dala pretvoriti u rasadnik opasnog sjemenja. Prije 10 godina u organizaciji udruge 'Majke za prirodni zakon', s brojnim drugim udrugama RH, prikupljeno je preko 6.000 potpisa protiv GMO u Domovini i predano Saboru RH.

Politički se savezi sklapaju i raspadaju, no savez s Prirodom ne može se izigrati. Zato svojoj djeci zauvijek ostavljamo dobro ili loše sjeme zdravlja i bogatstva.

Petition:

ODLUČUJEM SE ZA DOBRO!

NE ŽELIM GENETIČKI MODIFICIRANE ORGANIZME U RH!


Šaljem svoj protest najodgovornijim političkim dužnosnicima države (vlada RH, Sabor i resorna ministarstva) na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem.

ured@predsjednik.hr,
predsjednica@vlada.hr,
predsjednik@sabor.hr,
bozo.biskupic@min-kulture.hr,
darko.milinovic@mzss.hr,
office@mps.hr,
ministrica@mzopu.hr

Kopiju (Cc:) molimo vratite na:
antiGMO108@gmail.com – kontakt osoba Zora Maštrović (092/2007-347)

Peticija protiv primjene GMO-a u Hrvatskoj Petition:

'via Blog this'

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…