Preskoči na glavni sadržaj

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt


Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni dani sijanja nego i dani presađivanja , branja i spremanja zimnice za 4 grupe biljaka : biljke lista , biljke korjena , biljke ploda i biljke cvijeta . Postoje dani kada se ništa ne radi u vrtu a također se ne radi u dane kada padaju i veliki kršćanski blagdani .
Biodinamični uzgoj je prepoznatljiv po svojim biljnim pripravcima za dinamizaciju  tla , komposta , sjemenja , biljaka . Pripravci su obilježeni sa rednim brojevima i strogo se poštuju pravila pripremanja . Postoji 9 pripravaka , prva 2 se upotrebljavaju za tlo i biljke , slijedećih 6 za aktivaciju komposta  ,  9. pripravak za aktivacijske kupke sjemenja biljaka .

pripravak 500 -  kravlji gnoj iz roga
pripravak 501 -  kremen iz kravljeg roga
pripravak 502 -  stolisnik
pripravak 503 -  kamilica
pripravak 504 -  kopriva
pripravak 505 -  hrastova kora
pripravak 506 -  maslačak
pripravak 507 -  odoljen
pripravak 508 -  preslica

Rudolf Steiner , cca  19o5.god

*    photo - preuzeto sa  hr.wikipedia.org

http://hr.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner


"  Imanje je kao organizam u kojem su organi oranice , livade , voćnjaci , bijke , životinje , čovjek .... U tom organizmu su biološko-dinamički pripravci cjelina , novi organ imanja ili vrta , koji sa svojom cjelovitošću preobrazbe energije , njihovim redom i povezivanjem daleko prestiže uobičajeni pojam gnojenja . Organizam na određenim geološkim podlogama je dio pokrajine i njenog eterskog potencijala , dio je planete Zemlje s njenim zemaljskim energijama . Na nju utječe svemir s energijama planeta našeg Sunčevog sustava , sazviježđima zodijaka i  energija koje dolaze iz dubina svemira iza njih . Te energija suvremena znanost još ne zna mjeriti , kao što ne zna izmjeriti bol ili ljubav . Te energije postoje i djeluju ...  "

dr R. Steiner

*    citat iz priručnika Pripravci , Meta Vrhunc , Duga plus Čakovec
Protivnici  zamjeraju na dozi mistike koja se može osjetiti u nauku Rudolfa Steinera . Priča o utjecaju  planeta i Mjeseca nas podsjeća na astrologiju i horoskop, što izaziva dodatnu sumnjičavost. Korištenje kravljih rogova koji se pune kravljim gnojem i zakopavaju u zemlju na više mjeseci sliči na  ritualne obrede . U današnjem svijetu materijalnog kada je istinito samo ono što je i praktično dokazano kroz naučne eksperimente i istraživanja , kada  novac i profit upravljaju životom , zaboravljamo da postoji  i još nešto , nešto nevidljivo , neopipljivo ,  nešto što ima " tisuću "  imena  a niti  jedno  pravo , postoji  snaga , energija života ,  energija  živog bića koju možemo osjetiti   ali ne i  objasniti . Međutim , koliko god bili skeptični prema metodama koje se upotrebljavaju u biodinamičkoj poljoprivredi , ne možemo zanemariti uspjehe i rezultate takvog načina uzgoja na farmama .  Biodinamičari proizvode zdrave i ukusne plodove , biljke i životinje , analize njihovih  proizvoda  pokazuju bogatstvo i visok udio korisnih  hranjivih sastojaka .

Značajan broj biodinamičkih farmi nalazi se u Australiji , navodno se 800 000 hektara zemlje obrađiva prema principima biodinamike . Za to je zaslužan Steinerov sljedbenik ,  Alex Podolinsky koji je nastavio učenje začeto u Europi i razvio sisteme rada na vrlo siromašnoj i suhoj australijskoj zemlji . Utemeljio je zapravo australsku školu biodinamičke poljoprivrede koja se čini uspješnijom od njemačke škole .
Jedan od najbližih Steinerovih učenika bio je dr Pfeiffer koji je prvi radio na stvaranju recepture za biodinamičke pripravke . Napustio je njemački krug poljprivrednika  i drugi  dio života proveo  u SAD  nastavljajući istraživanja .

U Hrvatskoj biodinamička poljoprivreda se pojavila u sjevernom dijelu države ,  što je i logično zbog blizine Austrije i Slovenije .  U Čakovcu je osnovana udruga Duga plus a jedino imanje koje ima certifikat biodinamičkog uzgoja je Bernardin vrt u vlasništvu bračnog para Orehovec .
Teže se dolazi do informacija o ovoj temi koja nije zanimljiva novinarima , ali za mene je ugodno saznanje da postoji još farmi i imanja  koje rade po principima biodinamike  -  bračni par  Čegec          uzgaja vinovu lozu , bračni par Iličić uzgaja kupine , gosp. Hrvoje  Novosel  uzgaja povrće , žitarice  u selu Horvati .
Biodinamička poljoprivreda ima sljedbenike u Konavlima . Sretno !Dvije fotografije sa američke biodinamičke farme ,  u  45 - 50 zemalja  biodinamička poljoprivreda ima svoje sljedbenike  .... dinamiziranje tla sa pripravkom 500 ...

* photo  -  preuzeto sa Oregon's wild harvest

... dinamiziranje tla i biljaka pomoću stroja na velikoj površini ...


* photo  -  preuzeto sa Oregon's wild harvesthttp://www.oregonswildharvest.com/biodynamic_farm_photo_gallery/farm_photos

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…