Stranice

subota, 2. lipnja 2012.

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt


Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni dani sijanja nego i dani presađivanja , branja i spremanja zimnice za 4 grupe biljaka : biljke lista , biljke korjena , biljke ploda i biljke cvijeta . Postoje dani kada se ništa ne radi u vrtu a također se ne radi u dane kada padaju i veliki kršćanski blagdani .
Biodinamični uzgoj je prepoznatljiv po svojim biljnim pripravcima za dinamizaciju  tla , komposta , sjemenja , biljaka . Pripravci su obilježeni sa rednim brojevima i strogo se poštuju pravila pripremanja . Postoji 9 pripravaka , prva 2 se upotrebljavaju za tlo i biljke , slijedećih 6 za aktivaciju komposta  ,  9. pripravak za aktivacijske kupke sjemenja biljaka .

pripravak 500 -  kravlji gnoj iz roga
pripravak 501 -  kremen iz kravljeg roga
pripravak 502 -  stolisnik
pripravak 503 -  kamilica
pripravak 504 -  kopriva
pripravak 505 -  hrastova kora
pripravak 506 -  maslačak
pripravak 507 -  odoljen
pripravak 508 -  preslica

Rudolf Steiner , cca  19o5.god

*    photo - preuzeto sa  hr.wikipedia.org

http://hr.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner


"  Imanje je kao organizam u kojem su organi oranice , livade , voćnjaci , bijke , životinje , čovjek .... U tom organizmu su biološko-dinamički pripravci cjelina , novi organ imanja ili vrta , koji sa svojom cjelovitošću preobrazbe energije , njihovim redom i povezivanjem daleko prestiže uobičajeni pojam gnojenja . Organizam na određenim geološkim podlogama je dio pokrajine i njenog eterskog potencijala , dio je planete Zemlje s njenim zemaljskim energijama . Na nju utječe svemir s energijama planeta našeg Sunčevog sustava , sazviježđima zodijaka i  energija koje dolaze iz dubina svemira iza njih . Te energija suvremena znanost još ne zna mjeriti , kao što ne zna izmjeriti bol ili ljubav . Te energije postoje i djeluju ...  "

dr R. Steiner

*    citat iz priručnika Pripravci , Meta Vrhunc , Duga plus Čakovec
Protivnici  zamjeraju na dozi mistike koja se može osjetiti u nauku Rudolfa Steinera . Priča o utjecaju  planeta i Mjeseca nas podsjeća na astrologiju i horoskop, što izaziva dodatnu sumnjičavost. Korištenje kravljih rogova koji se pune kravljim gnojem i zakopavaju u zemlju na više mjeseci sliči na  ritualne obrede . U današnjem svijetu materijalnog kada je istinito samo ono što je i praktično dokazano kroz naučne eksperimente i istraživanja , kada  novac i profit upravljaju životom , zaboravljamo da postoji  i još nešto , nešto nevidljivo , neopipljivo ,  nešto što ima " tisuću "  imena  a niti  jedno  pravo , postoji  snaga , energija života ,  energija  živog bića koju možemo osjetiti   ali ne i  objasniti . Međutim , koliko god bili skeptični prema metodama koje se upotrebljavaju u biodinamičkoj poljoprivredi , ne možemo zanemariti uspjehe i rezultate takvog načina uzgoja na farmama .  Biodinamičari proizvode zdrave i ukusne plodove , biljke i životinje , analize njihovih  proizvoda  pokazuju bogatstvo i visok udio korisnih  hranjivih sastojaka .

Značajan broj biodinamičkih farmi nalazi se u Australiji , navodno se 800 000 hektara zemlje obrađiva prema principima biodinamike . Za to je zaslužan Steinerov sljedbenik ,  Alex Podolinsky koji je nastavio učenje začeto u Europi i razvio sisteme rada na vrlo siromašnoj i suhoj australijskoj zemlji . Utemeljio je zapravo australsku školu biodinamičke poljoprivrede koja se čini uspješnijom od njemačke škole .
Jedan od najbližih Steinerovih učenika bio je dr Pfeiffer koji je prvi radio na stvaranju recepture za biodinamičke pripravke . Napustio je njemački krug poljprivrednika  i drugi  dio života proveo  u SAD  nastavljajući istraživanja .

U Hrvatskoj biodinamička poljoprivreda se pojavila u sjevernom dijelu države ,  što je i logično zbog blizine Austrije i Slovenije .  U Čakovcu je osnovana udruga Duga plus a jedino imanje koje ima certifikat biodinamičkog uzgoja je Bernardin vrt u vlasništvu bračnog para Orehovec .
Teže se dolazi do informacija o ovoj temi koja nije zanimljiva novinarima , ali za mene je ugodno saznanje da postoji još farmi i imanja  koje rade po principima biodinamike  -  bračni par  Čegec          uzgaja vinovu lozu , bračni par Iličić uzgaja kupine , gosp. Hrvoje  Novosel  uzgaja povrće , žitarice  u selu Horvati .
Biodinamička poljoprivreda ima sljedbenike u Konavlima . Sretno !Dvije fotografije sa američke biodinamičke farme ,  u  45 - 50 zemalja  biodinamička poljoprivreda ima svoje sljedbenike  .... dinamiziranje tla sa pripravkom 500 ...

* photo  -  preuzeto sa Oregon's wild harvest

... dinamiziranje tla i biljaka pomoću stroja na velikoj površini ...


* photo  -  preuzeto sa Oregon's wild harvesthttp://www.oregonswildharvest.com/biodynamic_farm_photo_gallery/farm_photos

Nema komentara:

Objavi komentar