Preskoči na glavni sadržaj

Harvest Monday , 1.travnja / žetva u ponedjeljak
Vrlo su mi simpatični postevi na blogu From seeds to table koji imaju naslov Harvest .... a prevoditelj to dava kao Žetva ...
Uvijek me nasmije kada berem rijetke plodove iz mog vrta i onda ponosno slikam : To je harvest!

Jučer smo imali prvu proljetnu žetvu , harvest i  po .
Bob je rano rodio , posljedica ranog sijanja u jesen i sretnih okolnosti da nismo imali minuse ove zime .
Izuzetno vlažno proljeće dalo je bujnu livadu samoniklog bilja u našem vrtu .
Zelena salata je prispjela za branje i prošlogodišnji peršin .
.... kuke i šparoge ....


.... prve papučice boba ...


..... pupoljci kupusa su vrlo ukusni , pripremaju se kao šparoge .... ... maslačkove glavice  ....
Primjedbe

 1. Milina za vidjeti! Pravo malo bogatstvo za tijelo.
  I ja ću uskoro u inventuru na vrt, pa u berbu maslačka, listića tratinčica... ovih dana smo svi doma kašljucavi, vapimo za zelenjem :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Točno tako , treba nam oporavak sa zelenim , puno smo kolača pojeli . :)
  Prenijela sam tratinčicu u vrt ali nisam još degustirala listiće . Kako je vi jedete ? Već mi cvijeta , moraju li listići biti mladi prije cvjetanja ?

  OdgovoriIzbriši
 3. Nema boljeg osjećaja :D

  Pozdrav, Amarena

  OdgovoriIzbriši
 4. Lijep pozdrav , Amarena .
  Zapustih blog , guštam u proljeću .
  :):)

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…