Preskoči na glavni sadržaj

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree



Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. Plinije



Prosinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .








































Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .





















Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgledom.

U Dalmaciji se nekad radila rakija , vino i mermelada od maginja .

Pripremila sam manju količinu mermelade kuhajući maginje sa šećerom u soku od naranče .
Nakon hlađenja mermelada se mora propasirati da se uklone sitne koštice i ponovo prokuhati te uliti u staklenke .

Ugodno sam iznenađena okusom mermelade od maginja u narančinom soku .
Vrijedi provati .
Plodove treba pobrati oko Božića ili ranije jer prve jače bure otresu  plodove na zemlju .









Primjedbe

  1. Videla sam na jednom sajtu da se prodaje seme ove biljke. Ja sam mislila da je to nesto bas egzoticno, sto raste u Juznoj Americi. Nisam imala pojma da raste i u Dalmaciji. Jako zanimljivo izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, raste na Mediteranu pa tako i u Dalmaciji , posebno na otocima . Može narasti do 20 m , sporo raste , zahvalna za šišanje kao živica .
    Plodovi nemaju neki poseban okus ali vrlo lijepo izgledaju na stablu .

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tamus communis , bljušt / Black Bryony

Penjačica , zeljaste stabljike ,  mekanih listova , raširena po cijeloj Europi i dalje - Sjeverna Afrika , Azija ..... Botanički crtež - izvor  engl.  Wikipedia :                                                                                                                                                                          Izvor / source -  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illustration_Tamus_communis0.jpg   Biljka se upotrebljava u narodnoj medicini tj. njen korijen .  Zadebljao je  i sočan , a  može težiti i  preko kilograma  .  Pripremaju   se  oblozi  od  korijena  koji  pomažu  kod  reumatizma  i išijasa .                                         Tamus communis , bljušt , proljetna biljka sa mladim izdankom     . . . .                                  Tamus communis , bljušt , kuka - mladi jestivi izdanak    . . . .   Jestiv je samo mladi izdanak biljke , vršak koji lako puca pri branju , donji drvenasti dio izdanka se

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance  - naranče. Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima . U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure . Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja ! Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije . 1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                              2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati v