Preskoči na glavni sadržaj

Bob - Vicia faba / faba bean / broad beanVrijeme je za bob .

Oduvijek se uzgajao u priobalju , prva proljetna kultura  uz  rotkvice , mladu blitvu  i salatu .
Bob je othranio generacije , izdržljiva biljka , malih prohtjeva , otporna na sušu , pogodna za sušenje  i  spremanje za zimnicu .Da vidimo što kaže Wikipedia ?!


Jednogodišnja mahunarka , stara kultura koja se uzgajala u Sredozemlju  tisućama godina prije Krista  . Potisnuta je dolaskom  graha , krumpira , kukuruza  u Europu .


Prenosim botanički crtež biljke . Baš volim te crteže !!!


 
File:Illustration Vicia faba1.jpg
Izvor : Wikipedia  /   Source :  WikipediaU južnoj  Dalmaciji običaj je posijati bob u kasnu jesen . Ako je zima blaga rano proklija  i naraste 10-tak cm . Hladnoća koja slijedi u siječnju ga zaustavi ali je dobro podnosi . Zbog te karakteristike , bob je pogodan i za uzgoj u kontinentalnoj Hrvatskoj .


Photo  -  10.12.2011.


Naš bob , zbog blage zime, rano je proklijao i krenuo sa rastom .
U veljači je bio veći nego što se očekiva i neobično toplo vrijeme ga je ubrzalo još više .
I da ne bi sve bilo idealno slijedi ....  ali !
Tuča krajem veljače prepolovila je stabljike i otkinula nježne vrhove . Velike kugle leda padale su u više mahova , dobro da je nešto i preživilo .


Photo -   01.03.2012.


Nakon tuče  u veljači , bob se  oporavio  ,  biljke koje su izgubile vegetativni vrh , udarile su  mladim izdancima iz korijena .
Zanimljivo , što je izdržljiva biljka !!!  Bob je udarao sa više mladih izboja iz zemlje da nadoknadi gubitak glavne  stabljike .

Photo  -    01.03.2012.   -   bob  cvjeta .

                                                                                                                                               

                                                                                                                                             

Photo - 20.03.2012. -  prve zametnute mahune .


                                                                                                                                               

                      
                                                                                              


Na listu na desnoj strani slike , vidljiva je  crna pjegavost , gljivična bolest .


Poznato je da bob napadaju   crne uši , u našem vrtu to nije  bio  slučaj . Bob kojeg smo sadili , prošlih godina , bio je osjetljiv na pjegavost lista , biljnu gljivičnu bolest koja sa boba lako  pređe i na krumpirovo lišće .


Photo  -    prvo branje mladih mahuna  -  oko 01.04.2012.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Biodinamički uzgoj - drugačijI pogled na vrt

Ponovo se vraćam na temu - biodinamička poljoprivreda , dr Rudolf Steiner , biodinamičari u Hrvatskoj . Čitala , gledala dokumentarne filmove , kušala proizvode sa naše jedine farme sa certifikatom Demeter  -   Bernardin vrt ,  vlasnici bračni par Orehovec .


Biodinamički uzgoj  biljaka  je jedan od  pravaca  ekološke poljoprivrede ,  utemeljio ga  je  filozof dr  Rudolf Steiner , sisteme rada razradili su Marija Thun i  Matthias  K. Thun dugogodišnjim uzgajanjem različitih biljnih  kultura na svojoj farmi i  proučavanjem njihovog razvoja .
Njihove metode rada u vrtu nisu samo usmjerene na kvalitetu tla , količinu vode ,  vrstu i količinu gnojiva , kvalitetu sjemenja već dodaju vremensku komponentu svake aktivnosti koja se poduzima u  vrtu . Svoje aktivnosti strogo planiraju prema mjesečevom sjetvenom  kalendaru tj. u ovisnosti o položaju Mjeseca i drugih planeta prema Zemlji , rade se proračuni kada su najpovoljni dani za rad s određenom vrstom biljaka . Ne određuju se samo povoljni…

Arancini , kora od naranče u šećeru

Arancini , starinski slatkiš raširen u Dalmaciji , ime vuče iz talijanskog jezika -  arance - naranče.
Današnjim riječnikom mogli bi ih nazvati  , grickalice . Ali ne bilo kakve ! Prirodne grickalice , idealne u kombinaciji sa orasima , mjendulima , možda i drugim orašastim plodovima .
U Dalmaciji ih vole i muškarci , pašu uz kupicu travarice u hladnim danima bure .

Rade se sa  bijelim šećerom , naravno dobro je napraviti sa kvalitetnim smeđim . Mogu se dodati arome tipa -  komad mahune vanilije ili cimet ili obući ih u čokoladu . To je već nadogradnja !
Prikazat ću pripremu jednostavnih , oriđiđi arancina sa aromom prave vanilije .1. Kora naranča  (  neprskane  naranče  )  oguli se i nareže na duge prutiće , Posebno je dobra kora naranči sorte Washington jer je debela .                                                                             

2. Kora je gorka , naročito bijeli dio . Potrebno je odgorčiti . Može se držati u vodi nekoliko dana i svaki dan mijenjati vodu .
Bolja va…

Planika , maginja / Arbutus unedo / Strawberry tree

Stablo maginje
 ili
Jedem samo jednu / Unum tantum edo. PlinijeProsinac i siječanj su mjeseci kada primorsku šumu krase stabla i grmovi planike .
Tamno zelena , zimzelena stabla nose crvene , narančaste i žute plodove . Nađe se i poneki zeleni .
U isto vrijeme  razvijaju se cvjetovi , bijeli zvončići u grozdastim  skupinama . Na osnovu toga ,  malo spretniji  će  zaključiti   da je planika u srodstvu sa vrijesovima .
Zreli plodovi su jestivi , ne preporučuje se pojesti više od par  komada jer sadrže mali postotak alkohola pa prejedanje može izazvati probavne smetnje i omaglicu sličnu pijanstvu .
Plod je okruglast , brašnaste strukture , u sredini su male , tvrde sjemenke a površina ploda je hrapava i zrnata . Engleski  naziv je vrlo slikovit  -  stablo jagoda .

Zreli plodovi sadrže , između ostalog , šećer  fruktozu , pektin , jabučnu kiselinu i značajnije količine c vitamina .
Maginje nisu cijenjene i tek poneki šetač kuša plod ili dva koji  neodoljivo  privlače svojom bojom i izgl…